Tülek, Bülent
Barış, Mehmet Emin

Sulara ait ekosistemler ile karalara ait ekosistemler arasında geçiş bölgelerini oluşturan su kıyıları, aynı zamanda farklı bitki ve yaban hayatı türleri için de önemli habitatlardır. Su kıyıları doğal, kültürel, ekonomik ve estetik birçok olanağı sunmaktadır ve bu yönleriyle özellikle kent içi ve yakın çevresinde kent flora ve faunasına yaşam alanı oluşturma, kentliye rekreasyon olanağı sunma, kent ekolojisini düzenleme gibi önemli fonksiyonlara sahip alanlar olarak öne çıkmaktadırlar. Bu çalışma kapsamında, Ankara'nın önemli su yüzeylerinden ve rekreasyon alanlarından biri olan eski adıyla Bayındır Baraj Gölü yeni adıyla Mavi Göl rekreasyon alanı belli başlı ekolojik kriterler doğrultusunda değerlendirilmiş ve Mavi Göl rekreasyon alanı için peyzaj planlama ve tasarımı açısından öneriler geliştirilmiştir.
Waterfront areas are transition zones between land and water ecosystems but also they are important habitats for various plants and wildlife species. Waterfront areas offer many facilities in natural, cultural, economic and aesthetic aspects and they stand out with some important functions such as to create habitats for flora and fauna in and around the urban areas, to present recreational opportunities for citizens, to regulate urban climate with these aspects. In this study, one of the most important water surface and recreational areas in Ankara, formerly name is Bayındır Dam new name is Blue Lake, has been evaluated with major ecological criteria and landscape design and planning suggestions have been developed for this area.

Ekoloji, Kent ekolojisi, Su kıyıları, Peyzaj planlama ve tasarımı, Mavi Göl, Ecology, Urban ecology, Waterfronts, Landscape planning and design, Blue Lake

Tülek, B. ve Barış, M. E. (2014). "Kent içi ve yakın çevresindeki su kıyısı rekreasyon alanlarının ekolojik kriterler açısından değerlendirilmesi: Mavi Göl örneği". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2), 13-26.