Nietzsche ve Adorno’da sanat ve hakikat ilişkisi üzerine bir inceleme

2009

Bu yazıda, ilkin, Nietzsche’nin sanat ve hakikat ilişkisine değinilirken, özellikle onun müzik ve hakikat ilişkisi üzerine düşünceleri dile getirilmektedir. Bu bağlamda, Nietzsche’nin görüşlerini ortaya koyabilmek için başvurduğu Wagner ve Schopenhauer’in sanata ve müziğe dair düşünceleri ile onların Nietzsche üzerindeki etkilerine de değinilmektedir. İkinci olarak, Adorno’nun sanat ve hakikat üzerine düşünceleri üzerinde durulmakta ve onun müzik konusundaki görüşleri dile getirilmektedir. Sonuç olarak, Nietzsche ve Adorno’nun sanat ve hakikat görüşleri arasındaki ayrılıklar ve benzerlikler ortaya konmakta ve onların sanata verdikleri önem ile müziğe tanıdıkları ayrıcalık üzerinde durulmaktadır.
In this paper, firstly, while it is dealt with the relation of Nietzsche’s idea of art and idea of truth, particularly, it is mentioned the relation between his ideas about music and truth. In this context, for exposing Nietzsche’s views, it is examined Wagner’s and Shopenhauer’s opinions about art and music which are Nietzsche appliled them and their effects on Nietzsche’s opinions. Secondly, it is emphasized that Adorno’s opinions on art and truth and it is expressed his ideas on music. Finally, it is put forth the differences and the resemblances between Nietzsche’s and Adorno’s ideas of art and truth. And also it is emphasized the importance which they gave to the art and privilege to the music.

Estetik, Hakikat, İçgüdü, Mimesis, Müzik, Sanat, Tikel, Tümel, Ütopya, Yaşam, Aesthetics, Art, Instinct, Life, Mimesis, Music, Particular, Truth, Universal, Utopia

Becermen, M. (2009). "Nietzsche ve Adorno’da sanat ve hakikat ilişkisi üzerine bir inceleme". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 13, 29-40.