Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Bu araştırmada, 4+1 planlı yazma ve değerlendirme modeli kullanılarak yazılı anlatım becerisinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi olan eylem araştırması deseni ile yürütülmüştür. Araştırma test uygulamaları hariç 12 hafta boyunca her hafta bir okuma metni kullanılarak uygulama gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu Erzurum ilinin Hınıs ilçesinde bir devlet ilkokulun 4.sınıfta öğrenim görmekte olan üç öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin okuduklarını anlama düzeyi Yanlış Analiz Envanteri; anladıklarını yazılı anlatıma aktarma düzeyi Yazılı Anlatım Değerlendirme için Derecelendirilmiş Puanlama Anahtarı; yazı okunaklılığı Çok Boyutlu Okunaklılık Ölçeği ile belirlenmiştir. Öğrencilerin öntest ve son test verileri incelendiğinde araştırmaya katılan öğrencilerin tümünün yazılı anlatıma aktarım düzeyinde olumlu yönde ilerleme olduğu belirlenmiştir. Yazı okunaklılığı düzeyi testleri ile yazılı anlatıma aktarma düzeyi testleri arasında paralel bir artış görülmüştür. Bu sonuca bağlı olarak öğrencilerin yazılı anlatıma aktarımı, 4+1 planlı yazma ve değerlendirme modeli kullanılarak ve bu modele yönelik süreç temelli etkinlikler yaparak bu becerinin ve bu beceri doğrultusunda yazı okunaklılık becerisinin de geliştirilmesi önerilmiştir.
This research aims to improve written expression skills by using 4+1 planned writing and assessment model. The research was conducted with action research design, which is a qualitative research method. The research was carried out using a reading text every week for 12 weeks, except for the test applications. The research group consisted of three students studying in the 4th grade of a public primary school in Hınıs district of Erzurum province. The students' reading comprehension level was determined by the Inaccurate Analysis Inventory; the level of transferring their comprehension to written expression was determined by the Graded Rubric for Written Expression Evaluation; and the legibility of writing was determined by the Multidimensional Legibility Scale. When the pre-test and post-test data of the students were analyzed, it was determined that all students improved positively at the level of transfer to written expression. A parallel increase was observed between the writing legibility level tests and the transfer to written expression level tests. Depending on this result, it is recommended to develop this skill and writing legibility skill in line with this skill by transferring students' transfer to written expression, using the 4+1 planned writing and evaluation model and doing process-based activities for this model.

Anahtar kelimeler

Eylem araştırması, Yazı okunaklılığı, Yazılı anlatım becerisi, Action research, Written expression skills, Writing legibility

Alıntı

Yavuz, B. (2024). 4+1 planlı yazma ve değerlendirme modeli ile ilkokul öğrencilerinin yazılı anlatım becerisinin geliştirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.