İneklerde intracervical ve intrauterine tohumlamanın dölverimine etkisi

1992

Demirci, Eşref
Gür, Seyfettin
Bozkurt, Tanzer

Bu araştırma ineklerin suni tohumlamasında spermanın intracervical ve intrauterine olarak verilmesinin gebelik oranı üzerine etkisini araştırmak amacıyla 1991 Mayıs ayında Elazığ civarında gerçekleştirilmiştir. Tohumlamalar dondurulmuş ve çözülmüş sperma kullanarak rectovaginal teknikle yapılmıştır. Farklı ırklardan toplam 87 inek doğumdan en az iki ay sonra tabii kızgınlığın keşfedilmesiyle tohumlandı. Sperma payetlerinin hacmi 0.25 ml olup içerisinde yaklaşık 20-25 milyon aktif spermatozoit bulunmakta idi. Bir defa yapılmış olan tohumlamalardan 4 ay sonra rectal muayene ile gebelik teşhisi yapıldı.
This research was conducted to investigate the effects of intracervical and intrauterine body deposition of semen on the pregnancy rate in the artificial insenıination of cows in May 1991 in the region of Elazığ. Inseminations were carried out with frozen and thawed semen using rectovaginal technique. Totally 87 cows of different races were inseminated after the detection of natural oestrus which was observed at least two months after the parturition. The volume of semen paillette was 0.25 ml and contained 20-25 million active spermatozoa. Pregnancy was diagnosed by palpation per rectum four months after first insemination.

Cow, İnek, Site of semen deposition, Semen biriktirme yeri, Pregnancy rate, Gebelik oranı

Demirci, E. vd. (1992). ''İneklerde intracervical ve intrauterine tohumlamanın dölverimine etkisi''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(3), 59-66.