Tarımda makinalaşma

1983

Modern dünyada, her ekonomik faaliyette makina kapitalinin kapsadığı yer giderek önem kazanmakta ve hatta en önemli yeri almaktadır. Tarımsal faaliyetin de bu yönsemenin dışına çıkması düşünülemez. Buna karşın tarımda makinalaşma, tartışma götüren bir konu niteliği taşımaktadır. Zira, bu alanda giderek daha pahalı, daha gelişmiş ve daha karmaşık makinalara başvurma zorunluluğu ortaya çıkmaktadır öte yandan bazı ekonomistler, makinanın yanında verimliliğinden şüphe etmekte ve bu konuda ihtiyatı elden bırakmamayı önermektedirler. Buna karşın genellikle sadece ekonomik ve teknik nedenlerden değil, aynı zamanda sosyal ve biyolojik nedenlerden dolayı , gelecekte makinalaşmanın daha da artacağı görüşü geçerlilik kazanmaktadır.

Bu makalemizin devamı niteliğinde olan, "Türk Tarımında Makinalaşma" adlı yazımız, Uludağ iktisat ve İdari Bilimler Dergisi'nin gelecek sayısında (Cilt V, Sayı 1, Mart 1984) yayınlanacaktır.

Tarımda makinalaşma, Modern dünya, Ekonomik faaliyet, Makina kapitali, Tarımsal faaliyet, Ekonomistler

Dinler, Z. (1983). ''Tarımda makinalaşma''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 1-21.