74 tüberküloz olgusunda cerrahi sağıtım

1982

Pulmoner tüberkülozun cerrahi sağıtımı hastalıklı dokunun rezeksiyonu şeklinde olmalıdır. İlaç sağıtımına yanıt vermeyen lokalize tüberküloz lezyonları cerrahi girişim için uygundurlar. Kliniğimizde yetmiş dört tüberküloz olgusuna cerrahi girişimde bulunuldu. On iki olguda ayırıcı tanı için biyopsi alındı. Yirmi dokuz olguya acil tüp torakostomi yapıldı. On altı lobektomi, yedi segmentektomi, üç bilobektomi, dört pnomonektomi, iki perikardiektomi yapıldı. On bir olguda dekortikasyon, bir olguda göğüs duvarı eksizyonu yapıldı. Yedi hasta ikinci kez ameliyata alındı. Üçüne torakoplasti, dördüne açık drenaj yapıldı. İki olguda tüberküloz reaktivasyonu oldu. 38 olgu iyileşti, 6 olgu öldü. Ölüm oranı % 13.7 olarak saptandı.
Surgical therapy of pulmonary tuberculosis is based on the resection of residual destroyed pulmonary tissue. Some of the far advanced pulmonary lesions remain candidates for surgical intervention because of well localized (to a lung or lobe) cavernous, nodular, bronchiectatic or carnified residuals. Seventy four tuberculous patients underwent surgical therapy. Twelve biopsies were made for diagnostic purposes. Twentynine patients with pneumotorax or ampyeme had tube thoracostomy. Sixteen patients had lobectomy, seven segmentectomy, tour pneumonectomy, two pericardiectomy. Eleven patients underwent decortication and one patient had chest wall excision. Seven patients had reoperation, three of them thoracoplasty, four open drainage. Two patients had reactivation of disease. Thirtyeight patients recovered, six patients died. Mortality rate was 13.7 percent.

Tüberküloz, Cerrahi sağıtım, Surgical management, Pulmonary tuberculosis

Özkan, H. vd. (1982). "74 tüberküloz olgusunda cerrahi sağıtım". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 9(2-3), 89-98.