Jung psikolojisinde rüya

Çetin, Özer

Jung çocukluk yıllarından itibaren rüyalara karşı büyük bir ilgi duymuştur. Bu ilgi daha sonra bilimsel alanda sürmüştür. Rüya çalışmalarında mitoloji, din ve farklı kültürlerden yararlanmıştır. Jung’a göre rüyanın kaynağı bilinçdışıdır. Bilinçdışında bulunan arketipler rüyada sembollere dönüşürler. Rüyaların içeriğini anlamak için bu sembollerin anlamlarının iyi bilinmesi gerekir. Jung rüyaları büyük rüyalar, ortak rüyalar ve çocukluk dönemi rüyaları olmak üzere üçe ayırır. Rüyaların birçok fonksiyonları olduğunu savunur. En önemli fonksiyonu ise bilinç ve bilinçdışı arasında dengeleyici olmasıdır. Bunun yanında ödünleme, kehanet, dini mesaj, nevrozları yansıtma fonksiyonları vardır. Jung’a göre rüya analizi için bir rüya yeterli değildir. Rüya analizi için bir dizi rüya gerekir. Başlangıçta rüya analizi için aktif hayal metodunu kullanmış, daha sonra ise aktif hayal kurmayı da içine alan amplifikasyon yöntemini geliştirmiştir.
Beginning from his chilhood,Jung had given great importance to dreams.This interest went on scientific field. In his studies about dreams, he had referred to mythology, religion and different cultures. According to Jung, dream’s source is uncoscious. The archtypes which are uncoscious, are transformed to symbols in dream. In order to understand the content of dreams,the meaning 250 of symbols must be understood well. Jung categorizes the dreams into three groups as big dreams, common dreams and chilhood dreams. He claims that dreams have got a lot of functions. The most important function of the dream is to be a balance between conscious and unconscious. Other functions are compensation, prophency, projection of neurosis and religious messaje. According to Jung, a dream is not enough for a dream analysis. A series of dreams are necessary for dream analysis. At the beginning, he had used active imagine method for dream analysis; after years he developed an amplification method that includes active imagination.

Bilinçdışı, Arketip, Sembol, Rüya, Denge, Aktif hayal, Aamplifikasyon, Unconscious, Archetypes, Symbol, Dream, Balance, Active imagine, Amplification

Çetin, Ö. (2010). "Jung psikolojisinde rüya". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 19(2), 249-269.