Yeniden değerlemenin muhasebeleştirilmesi ve teknik sorunlar

1983

213 Sayılı Vergi Usul Kanununa 205 Sayılı Kanunun 26. maddesi ile eklenen geçici 11. Maddenin 2791 Sayılı Kanunun 14. Maddesi ile değiştirilmesi sonucu ilgili madde ve bu maddenin açıklanması ile ilgili 15 Mart 1983 tarih 17988 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maliye Bakanlığının 151 Sayılı "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca) 2791 sayılı kanunun 14. maddesi ile vergi usul kanunumuza 205 sayılı kanunla eklenen geçici 11. madde değiştirilerek yeniden değerleme müessesesine işlerlik kazandırılmıştır ülkemizde on yıllık bir sürede sabit fiyatlarda önemli bir büyüme göstermeyen gelir cari fiyatlarla % 100 ün üstünde bir büyüme göstermiş olduğu için, bu süre içinde vergilenecek reel gelir az olduğu halde, yüksek gelir vergisi ödemeye devam eden iktisadi işletmelerin varlıkları giderek küçülmektedir. 24 Ocak 1980 kararları ve bu kararların izleyen tedbirlerle enflasyonist aşın talebin kısılması, enflasyonist yüksek karlan engellemiştir. 'İşletmelerin gerçek varlıklarını yeniden kazanmalarını sağlamak için 1960'lı yıllarda kanunlaşan ancak uygulanması için hareketsiz kalınan yeniden değerleme müessesesi harekete geçirilmiştir.

Yeniden değerleme, Muhasebeleştirilme, Vergi Usul Kanunu

Kotar, E. (1983). ''Yeniden değerlemenin muhasebeleştirilmesi ve teknik sorunlar''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 119-141.