Sermaye bütçelemesi ve reel opsiyonlar

2007

Geleneksel sermaye bütçelemesi yöntemleri, çoğu zaman stratejik karar almada yeterli bilgi sağlamaz. Geleneksel yöntemler, piyasadaki gelişmeler doğrultusunda, yönetimin daha sonraki kararlarını revize etme ya da adapte etme esnekliğini ve erteleme, vazgeçme, genişletme ve daraltma, değiştirme, büyüme opsiyonlarını tam olarak barındırmaz. Yeni bilgilerin gelmesi ve belirsizliğin ortadan kalkmasıyla, yönetim, gelecekteki fırsatlardan yararlanmak veya kayıpları azaltmak için, başlangıç stratejisini değiştirme esnekliğine sahip olabilir. Yönetsel esneklik finansal opsiyona benzer ve firma için değerlidir. Bu nedenle, sermaye bütçelemesi kararlarında, esnekliği dikkate alan reel opsiyon modeli daha doğru sonuçlar verir. Çalışmada, sermaye bütçelemesinde esnekliğin değerini daha doğru gerçekçi olarak belirlemede reel opsiyonların nasıl kullanılabileceğini gösteren bir örnek yer almaktadır.

Sermaye bütçelemesi, Reel opsiyonlar, Capital budgeting, Reel options

Alper, D. (2007). ''Sermaye bütçelemesi ve reel opsiyonlar''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(1), 69-86.