Yalın üretim uygulayan işletmeler için yalın muhasebe

Geleneksel kitle üretim düşüncesinin yerini yalın düşüncenin alması, işletmelerin süreçlerini kontrol, ölçme ve hesaplama yollarını değiştirmelerini gerektirmektedir. Bazı işletmeler yalın üretime geçmeye çalıştıkça geleneksel maliyetleme ve muhasebe yöntemlerinin yalın programları için problem yarattığını ve uyguladıkları yalın uygulamalarla çeliştiğini fark etmişlerdir. Üretim faaliyetlerinde yaptıkları radikal değişikliklerin temelini teşkil eden varsayımlarla uyumlu muhasebe metotları aramaya başlamışlardır. Bu bağlamda müşteri değerini rehber alan, değer akışını esas alan, israfı ortadan kaldırmayı amaçlayan yalın muhasebe ortaya çıkmıştır. İsraf yaratan işlemlere, raporlara ve toplantılara olan ihtiyacın ortadan kaldırılması, basit ve anlaşılabilir maliyetleme ve raporlama yöntemlerinin kullanımına neden olmaktadır. Bir yalın örgütün, değer akışına odaklanan, kullanılabilir değer akış performans ölçütleri sağlayan, basit ve herkes tarafından açıkça anlaşılabilir bir maliyet muhasebesi sürecine ihtiyacı vardır. Değer akış maliyetlemesi bu ihtiyaçları karşılamaktadır ve işletmedeki çalışanların maliyetler, karlılık ve finansal gelişmeler konusunda farklı düşünmesini-yalın düşünmesini- gerektirmektedir.
Changing traditional mass production thinking to lean thinking requires changes in the ways companies control, measure and account for their processes. When trying to shift to lean manufacturing, some companies discover that their traditional costing and accounting methods create problems for their lean programs and contradict their lean applications. They start to search accounting methods consistent with the assumptions underlying the radical changes they have made in their manufacturing operations. In this context, lean accounting, taking customer value as guide, based on value stream, taking elimination of waste as a goal comes up. The elimination of the need for wasteful transactions, reports and meetings lead to the use of simple and understandable costing and reporting methods. A lean organization needs a cost accounting process that focuses on value stream, provides usable value stream performance measurements, is simple and easy to use. Value stream costing fulfils these needs and requires people in the company to think differently, think lean, about costs, profitability and financial improvement.

Yalın düşünce, Yalın üretim, Yalın muhasebe, Değer akış maliyetlemesi, Lean thinking, Lean production, Value stream costing, Lean accounting

Ertürk, H. ve Özçelik, F. (2008). ''Yalın üretim uygulayan işletmeler için yalın muhasebe''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27(1), 15-45.