Baş boyun bölgesi yerleşimli Kavernöz Hemanjioma eşlik eden flebolit olgusu

2021-11-07

Bursa Uludağ Üniversitesi

Flebolitler, kalsifiye trombüsleri ifade eden lezyonlardır. Baş boyun bölgesinde nadiren rastlanırlar ve sıklıkla bir vasküler malformasyona ya da benign vasküler tümöre eşlik ederler. 4 yaşından beri sol çene altında şişlik şikayeti olan 7 yaşında kız hasta merkezimize başvurdu. Fizik muayenesinde sol submental bölgede 4x3 cm çapında, immobil kitle saptanan hastaya kitle eksizyonu uygulandı. Lezyonun mikrosk obik incelemesinde santralinde kalsifikasyon barındıran, konsantrik yapıya sahip multipl nodüler lezyonlar ve lezyonlara bitişik alanlarda, genişlemiş damarlarla karakterize kavernöz hemanjiom izlendi. Bu bulgularla olguya kavernöz hemanjioma eşlik eden flebolit tanısı verildi. Flebolitler, vasküler lezyonlardan en sık hemanjiomlara eşlik eder. Flebolitlerin etiyolojisinde vasküler malformasyon veya travma kaynaklı periferik kan akımındaki yavaşlamanın yer aldığı düşünülmektedir. Klinik olarak karışabilen sialolitiazis, travmatik myozitis ossifikans, kalsifiye lenf nodülleri ve bazı neoplaziler ayırıcı tanı içinde ele alınmalıdır.
Phleboliths are lesions that define calcified thrombi. They are rarely encountered in the head and neck region and often acco mpany a vascu- lar malformation or a benign vascular tumor. A 7-year-old female patient with the complaint of swelling of the submental area since the age of 4, was admitted to our center. In the physical examination, a 4x3 cm immobile mass was detected, and excisional biopsy was performed. Microscopic evaluation of the lesion revealed multiple concentric nodular lesions with central calcification. Cavernous hemangioma characterized by dilated vessels in adjacent area was observed. The patient was diagnosed with phlebolith and cavernous hemangioma. Phleboliths most often accompany hemangiomas. The etiology of phleboliths is considered to be a slowdown in peripheral blood flow caused by a vascular malformation or trauma. Sialolithiasis, traumatic myositis ossificans, calcified lymph nodes and some neoplastic lesions that can be confused with phleboliths clinically, should be considered in the differential diagnosis.

Baş boyun, Flebolit, Hemanjiom, Trombüs, Vasküler, Head and neck, Hemangioma, Phlebolith, Trombus, Vascular

Yirmibeş, S. vd. (2021). "Baş boyun bölgesi yerleşimli Kavernöz Hemanjioma eşlik eden flebolit olgusu". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(3), 461-463.