2023-12-14

Esen, Yusuf Ahmet

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırma Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı lisans programlarında yer alan BMTBB dersinin Piyano dersine katkısının belirlenmesine yöneliktir. Araştırmada piyano ve BMTBB dersine giren öğretim elemanları ve Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı lisans programı öğrencileri ile görüşülerek BMTBB dersinin Piyano dersine katkısına yönelik görüşlerini almak amaçlanmıştır. BMTBB dersi Piyano dersi ve diğer tüm çalgı derslerini destekleyici müzik eğitim derslerinden görülmekte ve bir müzik eğitimcisinin en basit haliyle olsa dahi ders hakkında bilgiye sahip olması beklenmektedir. Bu amaç ve önem doğrultusunda Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı lisans programlarında yer alan BMTBB dersinin Piyano dersine katkısına yönelik araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden Durum Çalışması modeli temel alarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu belirlerken kolay ulaşılabilir örnekleme deseni kullanılmıştır. Müzik Öğretmenliği Lisans Programlarında görevli 10’u Piyano ve 10’uBatı Müziği Tür ve Biçim Bilgisi Dersi olmak üzere 20 öğretim elemanı ve Müzik Öğretmenliği Lisans Programlarında kayıtlı 8 öğrenci örneklem olarak belirlenmiştir. BMTBB dersinin Piyano dersine katkısına yönelik öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerini belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve katılımcılar ile gönüllülük esasına dayalı olarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak çözümlenmiş, tema ve kodlar çıkartılmıştır. Elde edilen bulgular dahilinde BMTBB dersinde başarılı olan öğrencilerde bu dersin müzikalite, deşifre kolaylığı, hızlı öğrenim yönlerinden Piyano dersine katkısının olduğu ancak derste başarısız olan ya da yeterli öğrenim gerçekleştiremeyen öğrencilerin dersi Piyano dersine aktarmada zorluklar çektiği sonucuna varılmıştır. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda BMTBB dersinin seçmeli ders olmaktan çıkartılıp zorunlu ders olması ve ders saatinin Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı eğitim programlarında artırılarak, daha kapsamlı bir eğitimin verilmesi, ayrıca Piyano derslerinde öğretmenler tarafından Tür ve Biçim Bilgisi konularının üstünde durulması önerilmektedir.
This research is aimed at understanding how the “Knowledge of Western Music Forms (KWMF)” course, which is a part of the music education department’s undergraduate programs, contributes to piano lesson. The objective of this study is to gather perspectives from both piano and KWMF instructors, as well as students in the music education department, regarding the extent and nature of the KWMF course’s impact on piano lesson. The KWMF course is perceived as a supportive element for piano and all instrumental lessons, requiring music educators to possess at least basic knowledge about the course. In line with this purpose and significance, this research adopts the Case Study research model as a qualitative research method to investigate the contribution of the KWMF course to piano lesson within the music education department’s undergraduate programs. For this study, the convenience sampling design among the non-probability sampling methods was employed. A total of 28 participants on a volunteer basis, consisting of 10 instructors teaching piano lesson, 10 instructors teaching Knowledge of Western Music Forms course, and 8 students majoring in music education department, were chosen. Semi-structured interview forms were prepared to gather opinions on the contribution of the KWMF course to piano lesson from instructors and students. The collected data were analyzed using content and descriptive analysis methods, resulting in the extraction of themes and codes. The findings reveal that the KWMF course contributes to piano lesson in terms of musicality, ease of sight-reading, and rapid learning for students who excel in the course. However, it is also evident that students who struggle or fail to grasp the concepts in the KWMF course encounter difficulties in applying its principles to piano lesson. Based on these outcomes, it is suggested that the KWMF course should transition from an elective to a mandatory course, with an increased number of instructional hours in the music education department curriculum. Furthermore, incorporating discussions of the KWMF concepts into piano lessons by instructors is also recommended.

Batı müziği türleri, Müzik formları, Müzik öğretmenliği eğitimi, Piyano eğitimi, Western music genres, Music forms, Music teacher education, Piano education

Esen, Y. A. (2023). Müzı̇k öğretmenlı̇ğı̇ lı̇sans programlarındakı̇ Batı müzı̇ğı̇ tür ve bı̇çı̇m bı̇lgı̇sı̇ dersı̇nı̇n pı̇yano dersı̇ne katkısına yönelı̇k öğretı̇m elemanı ve öğrencı̇ görüşlerı̇. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.