Beyin tümörlerinde B.O.S. sitolojisi ile histopatolojik korrelasyon

1982

Eralp, İncilay
Pehlivan, Nevzat

Bu çalışmada, beyin tümörü tespit edilen 29 vak'ada B. O.S. (Beyin-Omurilik-Sıvısı) sitolojisi bulguları ile histopatolojik bulgular arasındaki korrelasyon araştırılarak sito-diagnozun değeri tartışılmıştır. 29 vak'anın 18'inde (% 62) sitolajik olarak doğru tanı konduğu, genellikle malign patolojilerde sito-diagnoz ihtimalinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.
ln this study, correlation of CSF cytology and histopathological findings in 29 Brain Tumours was investigated and value of cyto-diagnosis was discussed. In 18 (62 %) cases cyto-diagnosis was made correctly. In malignant processes, high probability of correct cyto-diagnosis was found.

Bu çalışma, 6-11 Ekim 1980 tarihlerinde Antalya[Türkiye]’da düzenlenen XVI. Ulusal Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Kongresi‘nde bildiri olarak sunulmuştur.

Beyin tümörleri, Histopatolojik korrelasyon, B.O.S. sitolojisi, CSF cytology, Histopathological correlation, Brain tumours

Eralp, İ. vd. (1982). "Beyin tümörlerinde B.O.S. sitolojisi ile histopatolojik korrelasyon". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 9(2-3), 71-78.