2020-06-08

Çalışkan, Cemal İrfan
Arpacıoğlu, Ümit

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışma, mimarlık alanında kullanılan eklemeli imalat teknolojileri konusunda gerçekleştirilen bir derleme çalışmasıdır. Temel olarak, eklemeli imalatın mimarlık alanındaki uygulama alanlarını, belirli sistematik içerisinde ele alan araştırma, gerek literatürde yer alan örnekler, gerekse uygulamaları bulunan yeni teknolojiler hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, karşılaştırmalı olarak incelenen üretim teknolojilerinin güçlü ve zayıf yönleri, sistemlerin kullanım alanları, sistemlerde kullanılan malzemeler, mimari alan uygulamaları özelinde ele alınmıştır. Eklemeli imalat teknolojilerinin dezavantajlarından birisi olarak bilinen yüksek üretim ve malzeme maliyetinin, zaman içerisinde üretim yöntemlerinin yaygınlaşması ile çözümleneceği öngörülmektedir. Malzeme üretimi ve teknoloji konusunda halen gelişme sürecinde olan eklemeli imalat üretim sistemleri, gelecek endüstri uygulamalarında ve mimarisinde etkin olarak kullanılacağı düşünülmektedir. Yüksek maliyet sorununa çözüm olarak, eklemeli imalat yöntemi ile kalıp üretimlerinin ilerleyen yıllarda daha fazla gündemde olacağı öngörülmektedir.
This study is a review on additive manufacturing technologies used in the field of architecture. Basically, the research, which deals with the application fields of additive manufacturing in the field of architecture, within a certain systematic, aims to provide information on both the examples in the literature and new technologies with applications. In the study, the strengths and weaknesses of the production technologies analyzed comparatively, the usage areas of the systems, the materials used in the systems, and architectural field applications are discussed. It is anticipated that the high production and material costs, known as one of the disadvantages of additive manufacturing technologies, will be developed over time with the spread of production methods. Additive manufacturing production systems, which are still in the development process in material production and technology, are thought to be used effectively in future industry applications and architecture. As a solution to the high cost problem, it is anticipated that mold production will be on the agenda in the coming years with additive manufacturing method.

Eklemeli imalat, İleri teknolojiler, Yapı üretimi, Additive manufacturing, Advanced technologies, Building production

Çalışkan, C. İ. ve Arpacıoğlu, Ü. (2020). "Yapı üretiminde eklemeli imalat teknolojilerinin karşılaştırmalı değerlendirmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 25(2), 1117-1136.