Bu araştırmada, derin tabanlı bir kümeste yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde iç ortam çevre koşullarının yeterliliği araştırılmıştır. Kümes içerisinde yapılan ölçümler sonucu kümes içi ortalama günlük sıcaklık ve bağıl nem değerleri, yaz mevsiminde 31o C ve % 44, geçiş mevsiminde 18o C ve %58 ve kış mevsiminde 16o C ve % 86.1 olarak belirlenmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucu kümes içerisinde gerçekleşen havalandırma miktarları, tavuk başına yaz döneminde 8 m3 /h, geçiş döneminde 4.3 m3 /h ve kış döneminde 1.02 m3 /h olarak belirlenmiştir. Kış mevsiminde yapılan ölçümlerde, ortalama yapay aydınlatma şiddeti 19.04 lux olarak elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, kümes iç ortam çevre koşullarının yaz mevsiminde tavukların optimum isteklerini karşılamakta yetersiz olduğu belirlenirken kış ve geçiş mevsimlerinde yeterli olduğu söylenebilir.
In this study was carried out to determinate sufficiency of indoor environmental conditions in a laying hen house with deep-pit. According to measurements in house average daily temperature and relative humidity were found as 31 o C and 44%, 18 o C and 58%, 16 o C and 86.1% in summer, autumn and winter seasons, respectively. Existing ventilation rates per hen were calculated per hen 8 m3 /h, 4.3 m3 /h, 1.02 m3 /h summer, autumn and winter seasons, respectively. The average lighting intensity in winter season was found as 19.04 lux. End of the study, indoor environmental conditions (temperature and humidity) in layer house in summer season were insufficient for optimum demand of laying hens while in winter and autumn seasons were sufficient.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Ercan Şimşek'in danışmanlığında İlker Kılıç tarafından hazırlanan "Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvancılık Ünitesi yumurta tavuğu kümesinin yapısal sorunları ve kümes içi çevre koşullarının yeterliliği üzerine bir araştırma" adlı yüksek lisans çalışmasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Yumurta tavuğu, Derin tabanlı kümes, Sıcaklık, Bağıl nem, Havalandırma, Laying hen, Layer house with deep-pit, Temperature, Relative humidity, Ventilation

Kılıç, İ. ve Şimşek, E. (2008). "Derin tabanlı bir yumurta tavuğu kümesinde iç ortam çevre koşullarının yeterliliğinin belirlenmesi üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 17-29.