Bursa'ya yerleşen göçmenler arasında akraba evliliği sıklığı

1991

Bu çalışmada, Bursa'ya yerleşen göçmenler arasında akraba evliliği oram araştırıldı. İncelenen 400 ailede yakın akraba evliliğine rastlanmadı. % 0.5 oranında uzak akraba evliliği saptandı. Akraba evliliğinin düşük çıkmasında çiftlerin eğitim düzeylerinin yüksekliği, büyük oranda kadınların çalışma hayatına girmiş olmaları ve göçten önce içinde yaşadıkları toplumun etkisi gibi etkenlerin önemli nedenler oldukları belirlendi. Ayrıca ailelerde çocuk sayısı, ölen bebek, ölü doğum ve kendiliğinden düşük oranlarının oldukça düşük olduğu ortaya çıktı.
In this study consanguineous marriages among refugees in Bursa are investigated retrospectively. Among 400 couples there were 110 first degree consanguineous marriages. Second degree was found 0.5 %. The high educational level of the couples, the working status of the women were the main reasons for law consanguinity. Number of living children, infant deathes, still births and spontaneous abortions were fowid very law among the investigated group.

Bursa'ya yerleşen göçmenler, Akraba evliliği sıklığı, Frequency of consanguineous marriage, Immigrants settled in Bursa

Genç, Z. vd. (1991). ''Bursa'ya yerleşen göçmenler arasında akraba evliliği sıklığı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 19(2), 147-153.