Effects of heavy metals residues on human health

2009-09-09

Mor, Firdevs
Kurşun, Özen
Erdoğan, Neslihan

Pollution of the environment is one of the most dangerous problems, we faced, which is also treating the human and animal health and causes natural imbalance. Rapid increases in pollution, development of industry, fuel wastes of recycling, mine wastes, extensive agricultural pesticide use, phosphate fertilizers, irrigation of agricultural land with contaminated water may cause rapid dirtiness of environments. Therefore, soil and water resources are become polluted and directly effect on human, plants and animals. Food sources get polluted by these agents as well. Heavy metals are resistant to environmental conditions and they have a tendency to accumulate on plants, animal and human tissues. Particularly in last decade, metal toxicities are gained importance, because they may even result in death of human and animal.
Çağımızda doğal denge ile insan ve hayvan sağlığını tehdit eden tehlikelerin başında çevre sorunlarının geldiği kabul edilmektedir. Ülkemizde hızla artan nüfusun ve sanayinin gelişimine bağlı olarak ciddi boyutlarda çevre kirliliği şekillenmektedir. Günümüzde hızlı endüstriyel gelişme, kullanılan yakıtlar, atıkların geri dönüşümlü olarak kullanılması, maden ocakları, yoğun tarımsal ilaç ve fosfatlı gübreler, atık sularla tarım alanlarının sulanması metaller ve metalik bileşiklerin çevreye yayımında etkili olmaktadır. Bu nedenle toprak, su kaynakları ile bitki örtüsü kirlenmekte, insan ve hayvanların tükettiği gıdalarda bu kirleticilerden etkilenmektedir. Ağır metaller çevre şartlarına dayanıklı olup biyolojik sistemlerde ve besinlerde birikim yaparlar. Son yıllarda önem kazanan metal toksikasyon olgularında metalin türü, diğer metallerle etkileşimi ve konsantrasyonlarına bağlı olarak insan ve hayvanlarda ölüme kadar gidebilen zehirlenmelere yol açar.

Heavy metal, Ağır metal, Residue, Health, Kalıntı, Sağlık

Mor F. vd. (2009). "Effects of heavy metals residues on human health". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(1), 59-65.