Baki, Birol

Ülkemizde tüketimi yok denilecek kadar az olan kara salyangozları, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri tarafından AB üyesi ülkelere, ABD, Güney Amerika ülkelerine, Japonya, Çin gibi Uzak Doğu ülkelerine taze veya işlenmiş olarak ihraç edilmektedir. Kara salyangozu avcılığında su ürünleri tebliği kapsamında yalnızca iki aylık (Haziran-Temmuz) zaman yasağı dışında koruyucu ve sınırlandırıcı önlemlerin bulunmamasının türün doğal stoklarının rasyonel kullanımını engellediği düşünülmektedir. İhracat amacıyla avcılığı yapılan kara salyangozunun (Mollusca; Helicidae; Helix lucorum, Linnaeus, 1758) av boyunun yapılacak araştırmalarla belirlenerek uygun avlanma büyüklüğünde ve doğru dönemlerde toplanması türün korunması, sürdürülebilir avcılığının sağlanması ve ülkemiz ekonomisine katkısı bakımından son derece önemlidir.
Terrestrial snails, almost never consumed in Turkey, are exported processed or fresh by Fishery Products Processing Plants to EU countries, USA, South America and to Far East countries such as Japan and China. Since no protecting or limiting measures are effective in the scope of fisheries announcements except a 2 months (June-July) of banning period for terrestrial snail hunting, rational utilization of natural stocks can not be realized. It is of extremely importance to determine the allowable shell lengths and appropriate seasons for hunting in an effort to protect the species, to provide a sustainable hunting and to make contribution to Turkish economy.

Kara salyangozu, Helix lucorum, Avcılık, İhracat, Mevzuat, Terestrial snail, Helix lucorum, Hunting, Exporting, Legislations

Baki, B. (2010). "Ülkemiz kara salyangozlarından Helix lucorum (L., 1758) biyolojisi, ekonomisi, avcılık ve ihracata yönelik yasal mevzuatı". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1), 109-114.