Sağlık alanında gerçekleştirilmek istenen yeni yasal düzenlemeler

1993-07-19

Sağlık, sağlık hizmeti, sağlık örgütlenmesi gibi kavramların sık sık geçeceği yazımıza başlamadan önce bu kavramların; çağdaş ve uygar dünyada üzerinde anlaşılmış, uluslararası anlaşmalara girmiş açıklamalarını yapmak gerekmektedir. Eğer, bu kavramların içerikleri farklı algılanırsa, konunun incelenmesi için gerekli ön uyum sağlanmış olur ve iletişim sağlıklı kurulamaz. Sağlık, soyut bir kavram olup "bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hali içinde olmak'' olarak tanımlanmaktadır. "Tam bir iyilik hali" tanımı, her bireye, her topluma ve içinde bulunulan koşullara göre değişik biçimde algılanacak bir tanım olmasının yanısıra, özünde bulundurduğu ''Tam" ve "iyilik'' kavramları ile sınır tan mayan bir niteliği de birlikte taşımaktadır. Sağlık hizmeti ise, insanların bu tanımdaki sağlığa kavuşturmak için sunulan hizmetlerin tümünü anlatmaktadır. Sağlığın , sınır tanımayan soyut tanımının yanında, sağlık hizmetlerinin nitelikleri daha da önem taşır hale gelmiştir. Günümüzde, üstün nitelikli olması gereken sağlık hizmetlerinin "herkesin ihtiyacı ölçüsünde, hakkaniyet ilkeleri doğrultusunda ve eşit şekilde yararlanabileceği bir hizmet" olması gerekmektedir. Aynı zamanda bu hizmet, toplumun tüm bireyleri için "her zaman, her yerde ve her koşulda ulaşılabilir" olmak zorundadır.

Sağlık alanı, Yeni yasal düzenlemeler, Sağlık örgütlenmesi, Tam, İyilik, Kavram

Aytekin, A. H. (1993). ''Sağlık alanında gerçekleştirilmek istenen yeni yasal düzenlemeler''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(1), 117-119.