1983

Aile birliğinin yükünü ve sorumluluğunu paylaşan kadının çalışma hayatına girmesi ile birlikte ortaya çıkan sorunlar, sanayileşmeye, sosyal, kültürel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak gittikçe artmakta, bunların çözüm yolları ve alınan önlemler ülkeden ülkeye değişen ve oldukça farklı bir görünüm arz etmektedir. Zira her ülkenin özellikleri, ekonomik ve sosyal gelişmesi farklı olduğundan, çalışan insanların ve özellikle kadınların ihtiyaç ve sorunların da bu gelişimine uygun olarak az veya çok değişmektedir. Ayrıca anne olabilme özelliğini taşıyan kadının çalışma hayatında özel olarak korunması gerektiğine günümüzde hemen bütün ülkeler inanmış görmektedirler. Nitekim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 7 Aralık 1962 günlü, 1777 (XC II) sayılı kararında, Birleşmiş Milletlere üye devletlerle birlikte uzmanlaşmış kurumları ve örgütleri, kadının sorunları ile ilgili bir program hazırlama ve uygulama amacıyla yeni kaynaklar bulma ve geliştirme imkanları incelemeye çağırmıştır. Diğer yandan, Uluslararası Çalışma örgütünün programında da, çalışan kadının ihtiyaçlarını karşılamaya, durumunu düzeltmeye, yardım etmeye, sağlıklannı ve varlıklannı korumaya yönelik tedbirlere yer verilmekte ve örgüte üye ülkelerin iç mevzuatları buna uydurmalan istenmektedir. Böylece günümüzde kadınllara bir yandan pratikte, ekonomik ve sosyal yaşamda şans ve davranma eşitliğini sağlayacak araçlar ve koşulları yaratmak, diğer yandan kadınların iktisadi ve sosyal yaşama katkısının, analık görevleri açısından, varlık anna ve sağlıklarına uygun biçimde düzenlenmesini sağlamak amacıyla milli ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapılmakta, gerekli önlemlerin alınmasına çalışılmaktadır.

Evlenme, Kadın işçi, Kıdem tazminatı, Sosyal güvenlik hakları, Aile birliği, Sorumluluğun paylaşımı

Karapınar, İ. (1983). ''Evlenme nedeniyle işten ayrılmanın kadın işçinin kıdem tazminatı ve sosyal güvenlik haklarına etkisi''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 297-319.