Endotrakeal intübasyon tüplerinde aspirasyon riski

1991

Trakea yüzeyi ile kaf arasındaki basınç trakeamn kapiller perfüzyon basıncını (20-30 mmHg) aşarsa mukozada iskemik bozukluk ortaya çıkabilir. Kauçuk endotrakeal tüp kaftan yüksek basınç oluştururken, PVC den yapılanlarda basınç düşük ve trakeaya bası azdır. Ancak bu tüplerde de katlanma ve invajinasyona bağlı aspirasyon olabilecegi ileri sürülmüştür. Bu çalışmada her iki grup tüplerde oluşabilecek aspirasyon risklerini araştımıayı amaçladık. Genel anestezi verilen 14-75 yaşlan arasında 26 kadın, 26 erkek, 52 hastadan 39'u kauçuk (Grup I), JJ'ü PVC tüplerle (Grup 2) intübe edildiler. 1. gruptaki 39 hastadan 23'ünde kaf, hava kaçmasını önleyen minimal volüm/e (MOV = Minimal Occluding Volume), 16'sında minimal hava kaçışı yapan volümle (MLT = Minimal Leak Technique) şişirilirken, 2. gruptaki 13 hastadan 8'inde MOV, 5'inde MLT uygulanarak şişirildi. Kaf basıncı manometre ile ölçülerek kaydedildi. % 1' lik metilen mavisinden 5 cc. orofarinkse ince bir kateterle verildikten sonra yaklaşık her 5 dk. da bir tüp aspire edilerek 30-60 dk. süre ile metilen mavisinin trakeaya geçip geçmediği saptandı. Sonuçlar Student's t testi ile değerlendirildi. Bulgularımıza göre PVC tüplerin hiçbirinde her iki teknikle de 60 dk. da aspirasyon olmadı. Kauçuk tüple entübe edilen grupta MOV uygulanan 23 hastadan 5'inde (% 22), MLT uygulanan 16 hastadan 4'ünde (% 25) yaklaşık 30 dk. da minimal aspirasyon saptandı. PVC tüplerde kaf basıncının dolaşımı engelleyecek düzeyde olmadığı, kauçuk tüplerde bu düzeyi çok açtığı saptanmış, ayrıca PVC tüplerde trakea duvarı ile kaf arasında sıkı bir engel oluşturarak aspirasyonu engellediği gözlenmiştir. Bunun yanında kauçuk tüplerin trakea yüzeyine oluşturdukları yüksek basınç yanında minimal de olsa aspirasyonu önlemedikleri, dolayısıyla kullanımının sakıncalı olduğu sonucuna varılmıştır.
Ischemic changes may occur in the tracheal mucosa, if the pressure between the tracheal surface and the cuff exceeds the tracheal capillary perfusion pressure (20-30 mmHg) although rubber endotracheal tube cuffs produce high pressure, in the PVC tube cuffs pressure is low and compression on trachea is less, but it has been suggested that there is a possible risk of aspiration due to folding or invagination with these tubes. In this study we tried to evaluate the aspiration risk in two types of tubes. Out of 52 patients, 39 were intubated using rubber (Group 1), and 13 with PVC tubes (Group 2) under general anesthesia. In 23 of 39 in Group 1, the cuff was inflated with minimal volume preventing air leak (MOV), in 16 with minimal leak technique (MLT) which allows minimal air leak. In group 2, cuffs were inflated with MOV in 8 and with MLT in 5. Cuff pressures were measured by a manometer. After gıvıng 5 ml of methylene blue to the oropharynx through a catheter, the tube was aspirated every 5 min for a period of 30-60 min to determine the leak of methylene blue to the trachea. Results were evaluated by using the student's t test. According to our results, with both techniques in 60 min, aspiration did not occur in any of the PVC tubes. In the group intubated with nıbber tubes, in 5 of 23 with MOV (% 22) and 4 of 16 with MLT (% 25) minimal aspiration was tktected around 30 min. It was detected that in PVC tubes tlıe cuff pressure does not prevent the circulation whereas the cuff pressure in rubber tubes may result in ischemic changes. Also, according to our findings PVC tubes carry no risk of aspiration, but rubber tubes do not prevent aspiration.

Bu çalışma, 1991 yılında Marmaris[Türkiye]'de düzenlenen XXV. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Endotrakeal intübasyon tüpleri, Aspirasyon riski, Endotracheal intubation tubes, Aspiration risk

Şahin, Ş. vd. (1991). ''Endotrakeal intübasyon tüplerinde aspirasyon riski''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(3), 461-467.