Gelişmiş kapitalist ülkelerde şehirleşme:İngiltere ve Amerika örneği

1982

Roberts, Bryan

İngiltere ve A.B.D. 'lerindeki şehirleşme tecrübesi genellikle daha sonraki şehirleşme şekilleri için takip edilecek bir örnek olarak gösterilir. Öyle ki, bazı araştırmacılar, gelişmekte olan ülkelerin belirli bazı şehir hayatı özelliklerini ele alıp, onları gelişmiş kapitalist ülkelerin ondokuzuncu yüzyıl tecrübeleriyle karşılaştırmak ve mesela, aile hayatı ile göç şekilleri arasında benzerlikler ve farklılıklar bulmaya çalışmaktadırlar. Bu tip araştırmalar şayet, şehirleşmenin farklı çerçevelerde cereyan ettiği ve bizim birbiriyle irtibatlı bir kalkınma süreci ile ilgilendiğimiz akılda tutulursa faydalı olabilir. Bu anlamda gerek İngiltere , gerekse Amerika şehirleşme şekilleri oldukça ilgi çekicidir; çünkü böyle bir inceleme sadece gelişmiş ülkelerle bir mukayese imkanı doğurmakla kalmamakta aynı zamanda sosyal ve siyasi yapıların , iktisadi kalkınmayı nasıl etkilediğini de gösterme imkanı vermektedir.

Bryan Roberts. Manchester Universitesi (İngiltere) Sosyoloji Profesörü ve ''The Centre for Urban and Regional Research" Müdürü. Bu tercüme Prof. B. Roberts'ın "Cities of Peasants" Edward Arnold, London, 1978. Kitabının 19- 35 sayfalarından, yazarından ve yayınevinden alınan müsaade ile tercüme edilmiştir.

Gelişmiş kapitalist ülkeler, Şehirleşme, İngiltere, Amerika, Şehirleşme tecrübesi, Ondokuzuncu yüzyıl tecrübeleri, Büyük Britanya

Roberts, B. (1982). ''Gelişmiş kapitalist ülkelerde şehirleşme:İngiltere ve Amerika örneği''. çev. İhsan Sezal. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 223-237.