Memeli embriyolarının kriyoprezervasyonu

2003-08-01

Bağış, Haydar

Memeli embriyolarının dondurularak saklanması 1970’li yılların ilk yarısından günümüze değin bilim adamlarınca çalışılan önemli konulardan birisidir. Beşeri alanda ve sığırcılık alanında embriyoların kriyoprezervasyonu rutin olarak uygulanmaktadır. Son yıllarda özellikle vitrifikasyon yöntemi ile ilgili yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Bu derlemede embriyoların dondurulmasıyla ilgili yöntemler (özellikle vitrifikasyon), kriyoprezervasyonun mekanizması, kullanılan kriyoprotektif maddeler, ve kriyoprezervasyona etki eden faktörler açıklanacaktır.
Cryopreservation of mammalian embryos has been an important subject studied by researchers since early 1970’s. Cryopreservation of embryos has routinely been applied in human medicine and cattle breeding. Recently, intensive researches related to the vitrification method have especially been carried out. In this review, methods about embryo cryopreservation (especially vitrification), mechanism of cryopreservation, cryoprotectants and factors affecting cryopreservation would be clarified.

Embriyo, Embryo, Kriyoprezervasyon, Cryoprezervation, Kriyoprotektif maddeler, Cryoprotectants, Vitrifikasyon, Vitrification

Sağırkaya, H. ve Bağış, H. (2003). "Memeli embriyolarının kriyoprezervasyonu". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(1-2-3), 127-135.