Baş boyun bölgesinde tüberküloz

Önerci, Metin
Balban, Ülkü
Çulha, Tülay

1983 ile 1987 yılları arasında servikal lenf nodları, larinks, parotis bezi, rıazofarinks, orta kulak ve dil tüberkülozu nedeniyle tedavi edilen 42 hasta sunulmuştur, Larinks nodlarının kombine konservatif-cerrahi tedavisinin önemi vurgulanmıştır, Ayrıca orta kulak tüberkülozunun değişen klinik tablosuna kısaca değinilmiştir.
Between 1983 and 1987, 42 patients were treated with tuberculosis of the cervical lymph nodes, larynx, parotid gland, nasopharynx, middle ear and tongue. Clinical presentation and pathogenesis of laryngeal/ tuberculosis are discussed ; the importance of combined conservative surgical therapy of lymph nodes is stressed and changing clinical picture of middle ear tuberculosis is briefly outlined.

Baş boyun bölgesi, Tüberküloz, Head and neck area, Tuberculosis

Önerci, M. vd. (1988). ''Baş boyun bölgesinde tüberküloz''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(2), 263-268.