Yangısal bağırsak hastalığı ve probiyotiklerle güncel tedavi yaklaşımı

2006-12-18

Arslan, Handan Hilal

YBH (Yangısal Bağırsak Hastalığı), yangı hücrelerinin ince ve kalın bağırsakta lamina propriyaya infiltrasyonu ile karakterize bir grup gastrointestinal bozukluktur. YBH’nin etiyolojisi bilinmemektedir. Bununla birlikte konakçının bireysel duyarlılığı, genetik yapı ve çevre etkilerinin önemi açıktır. YBH’nin ilaç tedavisi genellikle kortikosteroid, azathioprin ve metronidazolü içermektedir. Kortikosteroidler, YBH’nin tedavisinin başlıca dayanağı olup en sık kullanılanı prednizolondur. Azathioprin, kronik steroid tedavisinin yan etkilerinin ve kortikosteroidlerin dozunun azaltılmasını sağlamak için kullanılabilen immunsupresif bir ilaçtır. Metronidazol, antibakteriyel ve antiprotozoal özelliklere sahiptir ve immunomodulatör etkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Probiyotikler, ağız yoluyla alındığında bağırsağın mikrobiyel florasını düzenleyici ve tedavi edici yararlı etkileri olan non-patojenik canlı mikroorganizmalardır. Deneysel ve klinik çalışmalar, YBH’nin tedavisinde probiyotiklerin potansiyel bir tedavi edici etkinliği olduğunu göstermektedir. Ancak probiyotiklerin YBH’nin tedavisinde terapötik bir ajan olarak kesin rolünün belirlenebilmesi için çalışmalar hala sürmektedir.
IBD (Inflammatory Bowel Disease) is a group of gastrointestinal diseases, characterized by inflammatory cellular infiltrates in the lamina propria of the small or large intestine. The aetiology of IBD is unknown. However host, genetic and environmental influences are clearly important. Drugs therapy of IBD usually contains corticosteroid, azathioprine and metronidazol. Corticosteroids are mainstay of treatment for IBD and prednisolone is the most frequently used. Azathioprine is an immunosuppressive drug that can be used to allow a reduction in corticosteroid dose and avoid some of the adverse effects of chronic steroid therapy. Metronidazol has antibacterial and antiprotozoal properties, and there is some evidence that it has also immune-modulating effect. Probiotics are viable non-pathogenic micro-organisms that, when ingested, they have beneficial effects in the prevention and treatment of pathological conditions. Experimental and clinical studies suggest that probiotics are of potential therapeutic roles in the treatment of IBD. However, clinical studies still continue to define the role of probiotics as therapeutic agents in IBD.

Probiyotik, Inflammatory bowel disease, Tedavi, Yangısal bağırsak hastalığı, Probiotic, Therapy

Arslan, H. H. (2006). "Yangısal bağırsak hastalığı ve probiyotiklerle güncel tedavi yaklaşımı". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 25 (1-2), 29-32.