Klinik biyokimyada yöntemlerin kalite kontrolü

1991

Bir laboratuvarın verdiği sonuçların güvenilirliği, öncelikle o laboratuvarda kullanılan yöntemlerin belirli kurallara göre, kalite kontroldan geçmesine bağlıdır. Klinik biyokimyacı ister yeni bir yöntem oluştururken, isterse hazır kitleri değerlendirirken, bazı analitik işlemleri yapmak ve sonuçlarını değerlendirmek zorundadır. Ancak bundan sonra o yöntemin kabulü ve laboratuvarda kullanılması uygun olur. Burada bir klinik biyokimya laboratuvarında yeni kurulan yöntemlerin kalite kontrolunu yaparken nasıl bir yol izlenmesi gerektiği kısaca anlatılmaya çalışılmıştır. Aynı kriterler, hazır biyokimyasal kitlerin yöntemlerinin irdelenmesinde de kullanılmalıdır.
The accuracy of the results of a clinical laboratory, primaryly depends on the quality control of the methods used, according to certain principles. When establishing a new method or evaluating the method of a commercial biochemical kit, clinical biochemists have to do some analytical procedures and investigate their results. Unless then that method can be accepted and used appropriately in the laboratory. Here, in a clinical biochemistry laboratory, while working on a new method, the quality control procedures which one must follow up is tried to discuss. The same criteria should also be used when evaluating a commercial biochemical kit.

Klinik biyokimya, Kalite kontrol, Quality control, Clinical biochemistry

Güler, A. H. (1991). "Klinik biyokimyada yöntemlerin kalite kontrolü". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 169-174.