2010-12-21

Nöbetler tıbbın bütün alanlarında karşımıza çıkan, oldukça sık görülen bir durumdur. İnsanların yaklaşık % 2’si yaşamları boyunca bir veya daha fazla sayıda nöbet geçirmişlerdir. Epilepsi, beyindeki nöronların ani, aşırı ve düzensiz deşarjları sonucu meydana gelen sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bilinç, davranış ve motor aktivitelerde önceden tahmin edilemeyen düzensizlikler görülebilmektedir. İnsan hekimliğinde olduğu kadar veteriner hekimlikte de epilepsi önemli bir yer tutar. Hayvanların yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Topiramat (TPM), 1990’lı yıllarda üretilen birkaç yeni antiepileptik ilaçtan biridir. TPM’nin etki mekanizması tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen, çok sayıda etki mekanizmasına sahiptir. Bunlardan birisi α-amino-3- hydroxy-5-methyl-4-isoxazole propionic acid (AMPA) ve kainat reseptörleri yoluyla glutamat aktivitesinin inhibisyonudur ve nöbetleri takiben nöroprotektif ajan olarak değerlendirilir. Farklı reseptörler üzerine etki etmesi nedeniyle epilepsi ve farklı hastalıkların tedavisinde TPM’nin muhtemel etkisi hala pek çok çalışmaya konu olmaktadır. Bu çalışmada pilokarpinle oluşturulan deneysel epilepside, TPM tedavisinin, nöronlar üzerine olan nöroprotektif etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmanın yapılmasının bir diğer amacı da veteriner hekimlikte TPM ve onun gibi diğer yeni kuşak antiepileptiklerin kullanımının arttırılması ve avantajlarının vurgulanmasına katkıda bulunmaktır. TPM veteriner hekimlikte tedavi amaçlı olarak henüz kullanılmamaktadır. Bu çalışma hayvan sağlığı alanında, epilepsinin tedavisinde TPM kullanılması açısından yeni bir başlangıç olabilir.
Seizures are common and are treated in all branches of medicine. Approximately 2% of people will have one or more seizures during their life. Epilepsy, a nervous system disorder that occurs as a result of the neurons in the brain of the sudden, excessive and irregular discharge. Unpredictable irregularities can be seen in consciousness, behavior and motor activity. Epilepsy as well as in human medicine has an important place in veterinary medicine. Epilepsy is a disease that reduce quality of life of animals. Topiramate is one of several newer antiepileptic drugs that were introduced in the 1990s. Although the mechanism of action of TPM is not fully understood, it has a number of mechanisms of action including inhibition of glutamate activity via on α-amino-3-hydroxy-5-methyl-4-isoxazole propionic acid (AMPA) and kainate receptors. It is considered as a neuroprotective agent following seizures. Due to its activity on different receptors, the possible effects of TPM in the treatment of epilepsy and different disorders still have been the subject of many studies. In this study, we aimed to investigate the neuroprotective effect of the topiramate treatment on neurons in experimental epilepsy which is created with pilocarpine. Another aim of this study also TPM and other newgeneration antiepileptic drugs increasing usage and contribute to the advantages highlighted in veterinary medicine. TPM is not yet used as therapeutically in veterinary medicine. This study may serve as an initial reference for future studies on treatment of epilepsy in veterinary medicine.

Nöbet, Seizure, Epilepsi, Nöron, Topiramat, Sıçan, Epilepsy, Neuron, Topiramate, Rat

Sonat, F. A. ve Balcı, F. (2010). "Sıçanlarda pilocarpin ile oluşturulan epilepside topiramatın nöronlar üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(2), 1-7.