Türkiye’nin endüstri-içi ticaretinin analizi

Intra-industry trade gained considerable importance in international economics literature in recent years. Intra-industry trade is the simultaneous export and import of goods within the same industry. Among industrialized countries a significant portion of the foreign trade in the form of intra-industry trade. This paper analysis the share of intra-industry trade in Turkey’s foreign trade within the period 1969-2009 by using Grubel-Lloyd Index at SITC 3 digit levels.
Endüstri-içi ticaret, son yıllarda uluslararası iktisat literatüründe oldukça önem kazanan bir konudur. Endüstri-içi ticaret, aynı endüstriye ait malların hem ihraç hem de ithal edilmesidir. Sanayileşmiş ülkeler arasında gerçekleşen dış ticaretin önemli bir kısmı endüstri-içi ticaret şeklindedir. Bu çalışma 1969-2009 dönemi için ülkemizin dış ticaretinde endüstri-içi ticaretin payını Grubel-Lloyd Endeksi kullanarak SITC 3 basamaklı dış ticaret verileri bazında analiz etmektedir.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Erol İyibozkurt'un danışmanlığında Murat Ozan Başkol tarafından yazılan "Endüstri – içi ticaret teorisi açısından dış ticaret yapımızın değerlemesi" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Lloyd-lloyd Index, Intra-industry trade, Grubel–lloyd Endeksi, Endüstri-içi ticaret

Başkol, M. O. (2009). ''Türkiye’nin endüstri–içi ticaretinin analizi''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(2), 1-24.