Yenilmez, Kürşat
Özbey, Nüket

Bu araştırmanın amacı, özel okullar ve devlet okullarında okuyan ilköğretim öğrencilerinin matematik dersine yönelik kaygı düzeyleri ile bununla ilişkili olabilecek demografik değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemektir. Araştırma ilköğretim okullarına devam öğrencilerin matematik dersine yönelik kaygı düzeylerini belirlemek ve sahip oldukları kaygı düzeyinin okul türü, cinsiyet, sınıf düzeyi, genel başarı durumu, matematik başarı durumu ve anne-baba eğitim durumu değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini; İnegöl ilçesinde biri özel okul ve ikisi devlet okulu olmak üzere ilköğretim 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrenciler arasından rastlantısal olarak seçilen 289 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında, öğrencilerin matematik kaygı düzeylerini saptamak amacıyla Erol (1989)’un “Matematik Kaygısı Ölçeği” kullanılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde, t-testi ve varyans analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, okul türü ve cinsiyet değişkenleri göz önüne alındığında kaygı düzeyleri açısından fark bulunamamıştır. Sınıf düzeyi, genel başarı durumu, matematik başarı durumu, anne ve babanın eğitim durumu değişkenlerine göre ise kaygı düzeyleri açısından anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir.
The purpose of this study was to determine the level of mathematics anxiety of secondary school and private school students and relations between the level of mathematics anxiety and students’ characteristics. This study indicated that to determine differences among the levels of mathematics anxiety point of view students’ characteristics like kind of school, gender, class level, general success, mathematics success and parents’ education levels. The sample of the study included 289 students from one private school and two secondary schools in İnegöl. Data were collected by Erol’s (1989) “Math Anxiety Scale” with demographical information form. Variance analyses and t-test techniques were used for statistical analyses. The results of the study indicated that there were differences in the mathematics anxiety levels points of view class level, general success, mathematics success and parents’ education levels.

Matematik kaygısı, Özel okul, Mathematics anxiety, Private school

Yenilmez, K. ve Özbey, N. (2006). "Özel okul ve devlet okulu öğrencilerinin matematik kaygı düzeyleri üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 19(2), 431-448.