2005

Kancıoğlu, Mualla

Çevresel imaj, kimlik ve anlamın, bireyin psikolojik temelli ihtiyaçlarının bir kısmını oluşturması ve turizm binalarının son otuz yıl içerisindeki yoğunluğu nedenlerinden ötürü; bireylerin turizm binalarına ilişkin imaj, kimlik ve anlamla ilişkili değerlendirmeleri de önem kazanmaktadır. Bu amaçla, Antalya-Kaleiçi, Antalya-Kemer ve MuğlaBodrum’daki turizm binalarının kullanıcıları ile anketler, tasarımcıları ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, kullanıcıların turizm binaları ve çevresine ilişkin imaj, kimlik ve anlam üzerine düşüncelerini belirlemek; tasarımcının binaya yüklemek istediği anlam ve oluşturmak istediği imaj ile kullanıcının hissettiklerini karşılaştırmak kısmen mümkün olabilmektedir. Bireyin çevreyi anlamlandırmasında, bireysel deneyim, kişilik özellikleri, bireyin duygusal yapısı ve ortamda bulunma amacı vb. gibi özellikler etkili olmakta; çevre, sahip olduğu veya tasarımcının yüklediği anlamdan daha farklı yorumlanabilmektedir. Tasarımcının yüklediği anlamla, kullanıcıların belirlediği anlamların belli bir ölçüye kadar farklılaşması kabul edilebilir. İdeal durum, duygular üretebilen bir yapısal çevrenin oluşturulması ve bu çevrenin kullanıcılar tarafından anlaşılabilmesidir.
While becoming a part of requirements of image, identity, semantic effections and the increasing of density of construction in recent thirty years, eventually those definitions have gotten importance on evaluation by the users. That is why the inquiries which have been realised between the designers and the people who lives in AntalyaKaleiçi, Antalya-Kemer, Muğla-Bodrum as the owners of these properties. As result of this study, in order to determine of these users intentions on those definitions and the aims of designers of which concentrated on the same subject would be possible at least partually to be compare with. Personal experiments, various of characters, sensitivity and the cause of existing at that space, etc. criterias effect the people so that to evaluate the environment is being considered in some-time in different meanings. The intention of designer and the meaning which considered by users could be accepted in some differentiation. For an ideal approach, it could be assumed to construct the physical environment that produce creative effections and understanding on the users.

Çevresel imaj, Çevresel kimlik, Çevresel anlam, Environmental image, Environmental identity, Environmental meaning

Kancıoğlu, M. (2005). "Çevresel imaj, kimlik ve anlam kapsamında turizm binalarına ilişkin kullanıcı değerlendirmeler". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 10(2), 49-62.