Fransızca'nın Türkiye'de dünü

1999

Cumhuriyet öncesi Türkiye ve Fransızca'nın dünü Fransızca'nın dünün Türkiye'sinde yabancı dil etkinlikleri, eğitim ve öğreniminde tuttuğu öncelikli yeri ve önemi bugün yitirmesinin nedenlerini ortaya koyabilmek için, ilkin, Türkiye'nin Cumhuriyet öncesi ve sonrası Batı ile geliştirdiği siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri irdelemek kaçınılmaz olacaktır. Eğer bugün, Fransızca Türkiye'de yüzyıllar süren ayrıcalıklı yerini koruyamamışsa, bu durum kuşkusuz birdenbire oluşmamıştır. Türkiye'nin, tarih içinde, Batı ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler dönem dönem gereksinimlerine göre değişimler gösterirken, bu ilişkilerin kurulmasında en önemli işlevi üstlenen iletişim aracı yabancı dilin de koşut değişime uğradığını söyleyebiliriz.

Fransızca, Türkçe, Fransa, Türkiye

Gökmen, A. (1999). ''Fransızca'nın Türkiye'de dünü''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 1-7.