Marx felsefesinin temel kavramları ve tarihsel-diyalektik materyalizm

2005

Erdem, H.Haluk

Marx, Hegel felsefesini hareket noktası olarak almaktadır. Hegel'e göre tarih, tinsel bir Süreç, yani dünya tininin gelişim sürecidir. Marx, bu görüşü tersine çevirir. Marx'a göre Tarih, tinsel bir süreç değil , tam tersine maddi üretim ilişkilerinin ve sonuçlarının tarihidir. Tarih, başlangıcından beri aynı zamanda sınıflar savaşının tarihidir. Marx, bugüne kadar filozofların dünyayı yalnızca farklı biçimlerde yorumladıklarını , artık dünyanın değiştirilmesi gerektiğini belirtir. Engels’e göre, diyalektiğin üç yasası vardır: 1. Niceliğin niteliğe ve niteliğin niceliğe dönü şümü yasası , 2 . Karşıtların iç içe geçmesi yasası , 3. Yadsınmanın yadsınması yasası.
Marx nahm Hegels Philosophie zum Ausgangspunkt. Nach Hegel ist die Geschichte ein geistiger Prozess, naemlich die Entwicklung des Weltgeistes. Diese Auffassung kehrt Marx um. Nach Marx ist die Geschichte ein geistiger Prozess nicht, sondern Geschichte der materiellen Produktionsverhaeltnisse und deren Folgen. Sie ist von Anfang an zugleich die Geschichte von Klassenkaempfen. Marx sagte, dass bisher die Philosophen die Welt nur verschieden interpretiert hatte, es kommt aber darauf an, sie veraendern. Nach Engels gibt es drei Gesetze der Dialektik: l.Das Gesetz des Übergangs von Quantitaet in Qualitaet und von Qualitaet in Quantitaet, 2.Das Gesetz der gegenseitigen Durchdringung der Gegensaetze, 3. Das Gesetz der Negation der Negation.

Hegel, Feuerbach, Marx, Engels, İş bölümü, Üretim ilişkileri, Artı değer, Özel mülkiyet, Proletarya diktatörlüğü, Kapital, Anti-dühring, Diyalektik kavramı, Yabancılaşma, Kapitalizm, Diyalektik, Diyalektik materyalizm, Devrim, Arbeitstcilung, Produktionsverhaeltnisse, Mehrwert, Privateigentum, Diktatur des proletariats, Begriffsdialektik, Entfremdung, Kapitalismus, Dialektik, Dialektischen materialismus, Revolution

Erdem, H. H. (2005). "Marx felsefesinin temel kavramları ve tarihsel-diyalektik materyalizm". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 4, 27-41.