XVI. yüzyıl Fransız yazınında Türkiye imgesi

1992

Bundan önceki yazımızda, Fransız yazınında Türkiye imgesini başlangıcından XVI. yüzyıla kadar çözümlemiştik. Bu yazımızdaysa aynı imgenin XVI. yüzyıldaki gelişimini izlemeyi amaçlıyoruz. Yeniden doğuş, Düzeltim gibi iki önemli olgu yanında, doğrudan ya da dolaylı ülkemizden söz eden gezi yazılan bu imgeyi çok etkilerler. Okurlarımız, yüzyılın Rabelais, Ronsard ve Montaigne gibi en büyük üç yazarının ülkemize ilgi duyduklarını, özellikle sonuncunun sanılana karşın sık sık ve olumlu şeyler yazdıklarını öğrenince şaşıracaktır.
Dans notre article precedent nous avions analyse l'image de la Turquie de son origine jusqu'au XVI. siecle. Done nous nous proposons dans celui-ci d'etudier le progres de la meme image au XVI siecle, ou la Renaissance, la Reforme et les nombreuses relations de voyage ont beaucoup contribue. Nos lecteurs s'etonneront surement du fait que les plus grands ecrivains du siecle, Rabelais, Ronsard, Montaigne, se soient interesses a notre pays et en aient parle, surtout le dernier, d'une maniere relativement favorable au contraire de ce qu'on croit en general.

Bu yazı U.Ü. Eğitim Fakülteleri Dergisi'nin V. Cilt, 1. Sayısında yayımlanan "Başlangıcından XVI. Yüzyıla Kadar Fransız Yazınında Türkiye İmgesi" başlıklı yazının ikinci bölümüdür.

Fransız yazını, Türkiye imgesi, L'image de la Turquie, la Litterature Française

Özçelebi, A. (1992). "XVI. yüzyıl Fransız yazınında Türkiye imgesi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 141-150.