Endokrin işlevi olmayan büyük adrenal korteks tümörü

1987

Adrenal korteksin endokrin işlevi olmayan büyük çaplı tümörleri oldukça ender görülürler. Hastalığın semptomları tümör belirli bir büyüklüğe ulaştığında ortaya çıkar. Bu nedenle tanınmaları ancak çok ileri devrelerde ya da tesadüfen olur. Radikal cerrahi eksizyon en iyi tedavi yolu olarak bilinmektedir. Kemoterapi yada radyoterapinin etkinliğinin olmadığı birçok yayında ortaya konulmuştur. Kliniğimizde tanısı konulmuş tedavisi yapılmış ve 1,5 senedir kontrolumuz altında bulunan böyle bir olgu, kaynak araştırması ile beraber sunulmaktadır.
Big, non functioning tumors of the adrenal cortex are seen rarely. This tumor gives its symptoms when it reaches a certain mass. For this reason, the diagnosis can only be made by chance or at its advanced stages. Radical surgical resection is the best way for the treatment and radiotherapy or chemotherapy is of no use according to the literature. Such a case which was diagnosed, treated and followed for 1.5 years at our clinic is reported.

Endokrin, Adrenal korteks tümörü, Adrenal cortex tumor, Endocrine

Şimşek, Ü. vd. (1987). ''Endokrin işlevi olmayan büyük adrenal korteks tümörü''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(3), 401-403.