Neonatal sepsiste cefazolin ve gentamicin tedavisi

1982

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde kesin tanısı konan 62 neonatal sepsisli olgu, ön tanı konulup, kan kültürlerinin alınmasından sonra başlanan antibiyotik tedavisine göre 2 gruba ayrıldı. Birinci grupta ampicillin ve gentamicin alan 42 olgu ve ikinci grupta cefazolin ve gentamicin alan 20 olgu vardı. Birinci gruptaki hastalardan 19 (% 45) 'u öldü ve ikinci gruptaki hastalardan ise 4 (% 20) 'ü öldü. Her iki grubun ölüm oranları arasındaki bu farklılık istatistiksel yönden anlamlı bulundu. Bu nedenle kliniğimizde neonatal sepsisli olgularda ön tanı konulup, kan kültürlerinin alınmasından sonra cefazolin ve gentamicin tedavisinin uygulanmasının doğru olacağı sonucuna varıldı.
Sixty two cases with neonatal sepsis who were diagnosed and treated in the Department of Pediatrics of Uludağ University Medical Faculty have been divided into 2 groups according to their initial antibiotic treatment. First group received routinly used ampicillin and gentamicin, second group received cefazolin and gentamicin. There were 19 ( 45 %) deaths in the first and 4 (20 %) deaths in the second groups. Since the difference was statistically significant, it was concluded that cefazolin and gentamicin should be used for the initial antibiotic treatment in neonatal sepsis.

Neonatal sepsis, Cefazolin, Gentamicin, Treatment, Tedavi

Günay, Ü. vd. (1982). "Neonatal sepsiste cefazolin ve gentamicin tedavisi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 9(2-3), 121-125.