1991

İşler, Mustafa

Bu çalışmada, sığırlardaki donmuş sperma uygulamasında payetteki motil spermatozoon sayısı ile dölverimi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştımıa materyalini Bomova Swz'i Tohumlama Laboratuvarıda donmuş sperma üretiminde kullanılan iki adet holştayn, bir adet esmer boğa oluşturdu. Önceden spermatolojik özellikleri saptanan boğa spermaları Laiciphos sulandırıcısı ile bir tohumlama dozunda 10, 15, 20 ve 25 milyon motil spermatozoon bulunacak biçimde sulandırılıp midi payetlerde donduruldu. Kontrol grubunu oluşturan 25 milyonluk doz grubunda 150; deneme grupları oluşturan 10, 15, 20 milyonluk doz gruplamada da 100'er inek tohumlandı.
In this study the relationship between motile spermatozoa and fertility applications of frozen semen for cattle were investigated. Two holstein and one brown swiss bulls, bred in Bomova Artificial Insemination Center, were used as a material. Semen sanıples were diluted with Laiciphos and frozen medium straws, each straw contain 10, 15, 20 and 25 million motile spermatozoa. Iı control group 150 cows insenıinated with 25 million dose. In treatment groups each of contain 100 cows were inseminated with 10, 15, 20 millions doses respectively.

Sığr, Donmuş sperm, Süni tohumlama, Spermatozoon, Cattle, Sunni insemination, Frozen sperm

İşler, M. ve Gökçen, H. (1991). ''Donmuş sperma ile tohumlanan ineklerde motil spermatozoon sayısı ile dölverimi arasındaki ilişkiler''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi,10(1-2-3), 137-142.