2021-06-22

Bursa Uludağ Üniversitesi

Kliniğimizde çeşitli adrenal bez patolojileri nedeniyle laparoskopik adrenalektomi (LA) uygulanan hastaların intra-operatif ve post-operatif sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. 2008 - 2020 yılları arasında LA uygulanan hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri, adrenal kitlenin boyutu, operasyon süresi, kanama miktarı, preop ve postop hemoglobin değerleri, hastanede kalış süresi, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Patoloji raporları incelenerek kaydedildi. Çalışmaya 196’sı (%60.3) kadın ve 129’u erkek olmak üzere toplam 325 hasta dahil edildi. Yüz elliyedi hastaya sağ ve 168 (%51.7) hastaya sol LA uygulandı. Ortalama yaş 51.6 ± 12.1 ve ortalama kitle boyutu 40.3 ± 20.2 mm idi. Ortalama operasyon süresi 97 ± 36.2 dk ve ortalama kanama miktarı 50.8 ± 44.1 ml idi. Ortalama hastanede kalış süresi 3.1 ± 2.2 gün idi. İntraoperatif dönemde bir hastada distal pankreas yaralanması, 2 hastada kanama ile toplam 3 hastada intra-operatif komplikasyon gelişti. Bir hastda açık cerrahiye geçildi. Postoperatif dönemde 7 hastada komplikasyon görüldü. Tüm postoperatif komplikasyonlar ek girişime gerek kalmadan konservatif izlem ile tedavi edildi. LA, adrenal kitlelerin cerrahi tedavisinde tecrübeli merkezlerde güvenle uygulanabilecek efektif ve minimal invazif bir tedavi yöntemdir.
We aimed to evaluate intraoperative and postoperative outcomes of the patients who underwent laparoscopic adrenalectomy (LA) for various adrenal gland pathologies in our clinic. The data of patients who underwent LA between 2008 and 2020 were evaluated retrospectively. The demographic characteristics of the patients such as age and gender, size of the adrenal mass, operation time, estimated blood loss, preoperative and postoperative hemoglobin, length of hospital stay, intraoperative and postoperative complications were evaluated. Pathology reports were examined and recorded. A total of 325 patients, 196 (60.3%) female and 129 male, were included to study. Right LA was applied to 157 patients and left LA to 168 (51.7%) patients. The mean age was 51.6 ± 12.1 years and the mean tumor size was 40.3 ± 20.2 mm. The mean operation time was 97 ± 36.2 minutes and the mean estimated blood loss was 50.8 ± 44.1 ml. Mean length of hospital stay was 3.1 ± 2.2 days. In the intraoperative period, distal pancreatic injury in one patient, bleeding due to vascular injury in 2 patients, at totally, intraoperative complications developed in 3 patients. In one patient conversion to open surgery was needed. Complications were seen in 7 patients in the post-operative period. All post-operative complications were treated with conservative follow-up without the need for additional intervention. LA is an effective and minimally invasive treatment method that can be safely applied in experienced centers in the surgical treatment of adrenal tumors.

Adrenal kitle, Laparoskopik adrenalektomi, Sonuçlar, Adrenal tumor, Laparoscopic adrenalectomy, Outcomes

Çiçek, M. Ç. vd. (2021). ''Üç yüz yirmibeş laparoskopik adrenalektomi vakasının retrospektif analizi: Tek merkez deneyimi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(2), 205-209.