Jean Meslier düşüncesinde ateizmin temel dayanakları ve eleştirisi

Yükleniyor...

Kurum Yazarları

Şener, Habib

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

Tanrı inancına tepki olarak ortaya çıkmış olan ateizm, düşünce tarihindeki en önemli problemlerden birisidir. Ateist düşünceyi savunan Jean Meslier, 1664- 1729 yılları arasında yaşamış Fransız rahip ve filozoftur. 1689 yılında papazlık yapmaya başlayan Meslier, yaşadığı bazı sorunlardan dolayı sonradan ateist olmuştur. Başta Hıristiyanlık olmak üzere ilahî dinleri hedef alıp ateist iddialarını ortaya koymaya çalışmıştır. Onun ölümünden sonra yayımlanan ve Türkçe’ye Sağduyu adı ile çevrilmiş olan tek bir kitabı vardır. Bu çalışmada Meslier’in ateizme dayanak olarak ortaya koyduğu madde ve kötülük problemi hakkındaki görüşleri ele alınıp değerlendirilecektir.
Atheism, which has emerged as a reaction to the belief in God, is one of the most important problems in the history of thought. Jean Meslier, who defended the atheist idea, was a French priest and philosopher who lived between 1664-1729. Meslier started to be a priest in 1689 and later became an atheist because of some problems he experienced. He tried to reveal atheist claims by targeting the religions, especially Christianity. There is only one book published after his death, translated into Turkish with the name Sağduyu. In this work, Meslier's views on matter and the problem of evil which he put forward as a basis for atheism will be evaluated.

Anahtar kelimeler

Tanrı, Teizm, Ateizm, Madde, Kötülük problemi, God, Theism, Atheism, Matter, The problem of evil

Alıntı

Şener, H. (2018). "Jean Meslier düşüncesinde ateizmin temel dayanakları ve eleştirisi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 27(1), 175-191.