Bayramzâde Zekeriyya Efendi’nin (1514-93) vakfı

2003

Bu çalışmada, Osmanlı şeyhülislamlarından Bayramzâde Zekeriyya Efendi’nin(1514-1593) vakfiyesi tahlil edilmiştir. Şeyhülislâm Yahya Efendi’nin babası olan Bayramzâde Zekeriyya Efendi, Osmanlı Devleti’nin 21. şeyhülislâmı olup, İstanbul’da vakıf olarak medrese merkezli bir yarı teşekküllü külliye inşa ettirmiştir. Külliye bünyesinde bir dârulhadis ile bir mektep de bulunmaktaydı. Vakfına gelir kaynakları olarak İstanbul’un yanı sıra Bursa’daki bazı ev ve dükkanlarını tahsis etmiştir. Bunlar kendisine devlet tarafından bağışlanmış mülkler değildi.
Dans notre recherche, on a étudié la fondation de Bayramzâde Zekeriyya Efendi(1514-1593) qui est le pére de Yahya Efendi. En outre il a été le chef de l’İslâm( şeyhulislâm) vint et unième dans l’état d’ottoman.İl a edifié les bâtiments qui ont contenu un medrese, un mektep et un dârulhadis à İstanbul. Les sources de revenus de ce fondation, qui sont les maisons et les boutiques (dükkan) se trouvaient à İstanbul et Bursa.

Vakıf, Zekeriyya Efendi, Medrese, Dârulhadis, La fondation, Zekeriyya Efendi, Medrese, Dârulhadis

Yediyıldız, M. A. (2003). "Bayramzâde Zekeriyya Efendi’nin (1514-93) vakfı". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(1), 153-166.