Somaclonal variation and factors affecting somaclonal variation

1997

Inefficient selection and screening procedure and lack of genetic variation in some varieties reveal the necessity of finding new sources for selection of desirable variants in plant breeding. Although mutation techniques and wild species obtained from gene banks have been used for increasing genetic variation, somaclonal variation (genetic variation induced by cell and tissue culture) offers a great opportunity to increase the genetic variations of crops. The occurrence of somaclonal variation has been stressed by numerous researchers and displayed in many cropl Somaclonal variation is successfully applied for selection of agronomically important traits such as disease and stress resistant variants in plant breeding. Factors feeling somaclonal variation are described in this review.
Bitki ıslahında, yetersiz seleksiyon ve seçme prosedürü ile genetik varyasyonun eksikliği bazı varyeteleri arzu edilen varyantların seçilmesi açısından yeni kaynakların bulunması gerekliliğini ortaya çıkarır. Mutasyon teknikleri ve gen bankalarından elde edilen yabani türler genetik varyasyon tavanının artırılması için kullanılsa da somatik varyasyon hücre ve doku kültürleri tarafından indükle edilen genetik varyasyon) ürünlerin genetik varyasyonunu artırmada büyük olanak sağlar. Çok sayıda üründe hücre ve doku kültürleri tarafından genetik varyasyonun açığa çıktığı birçok araştırmacı tarafından rapor edilmiştir. Somaklonal varyasyon bitki ıslahında ergonomik açıdan önemli olan özelliklerin özellikleri hastalıklara ve strese dayanıklı varyantların seçiminde başarılı olarak uygulanmaktadır. Bu makalede somatik varyasyona neden olan faktörler tanımlanmıştır.

Somaclonal variation, In vitro selection, Tissue culture, Somaklonal varyasyon, In vitro seleksiyon, Doku kültürü

Dağüstü, N. (1997). ''Somaclonal variation and factors affecting somaclonal variation. ''Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 155-163.