1998

Günümüzde, tarımsal işlerde yapılan etkinlik/erin büyük bir kısmım üretilen ürünlerin bir yerden diğerine taşınması oluşturur. Tarımsal ürünlerin, üretim bölgelerinden tüketimin her kademesindeki alanlara kadar taşınması çok farklı makine ve ekipmanlarla yapılmaktadır. Ürünlerin, yığın yapıya sahip olmaları nedeniyle, taşıma ve iletim makinalarından olan helezon götürücü/er, pratik taşıma işlemleri için gereksinim duyduğu güç değerlerindeki düşüklük ve kullanım kolaylığı yüzünden tarımsal işletmelerde aranılan makinalar olmuşlardır. Bu çahşmada, ülkemizde üretilmiş bulunan küçük ölçekli bir helezon götürücünün bazı tasarım parametrelerinden hareketle, güç gereksinimi ve saatlik taşıma kapasitelerinin çeşitli tarımsal ürünler bazında saptanmasına yönelik bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program, girdi değerlerinin doğru ve eksiksiz verilmesi kaydı ile çeşitli helezon devri için farklı taşıma yüksekliğine iletilecek tarımsal ürünlerin taşınmasında gereksinim duyulan güç ile, aynı koşullarda sürekli çalışmada taşınabilecek ürün miktarını belirlemektedir.
Transporting materials is one of the largest p~rt of farm activities in order to move agricultıtral products from the productı.on place to others. For this reason several kinds of farm equipment are wıdely used. Because most of th; farm products are in granular formation, the suitable machines such that helical transportation devices are strongly consumed for practıcal transportation, because of tlıeir low power requirements and easier to u.ı:e. In this research, a computer program was developed in order to determine the power requirements and the capacity of a native made helical con~eyor in the process of several kinds of farm product transportatıon. If the ınput values are loaded in boundaries, the program is able to produce the power consunıption and machine capacity of helical conveyors in the transportation process of the farm product.

Helezon götürücü, Taşıma, Helical conveyors, Transportation

Okursoy, R. (1998). ''Tarımsal işletmelerde yığın materyallerin taşınmasında kullanılan helezon götürücülerin tasarım parametrelerinin belirlenmesi''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 161-171.