28 şubat süreci öncesi ve sonrası sosyal bilgiler programında yaşanılan değişimlerin eğitim ve siyaset ilişkisi bağlamında incelenmesi

2020-08-21

Topal, Nazire

Bursa Uludağ Üniversitesi

Mevcut çalışma ile Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 28 Şubat Süreci'nin eğitimi nasıl etkilediği, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının 28 Şubat Süreci öncesinde nasıl olduğu ve sonrasında ne gibi değişiklikler yaşadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada, konu ile ilgili tezler, makaleler, konferans bildirileri gibi akademik eserlerden ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımlamış olduğu programlardan yararlanılarak doküman analizi yapılmıştır. Yapılmış olan analizler sonucunda; Türkiye Cumhuriyeti darbeler tarihi, Sosyal Bilgiler dersinin Dünya'da ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi, 1985-1986 eğitim öğretim yılı Sosyal Bilgiler Programında yaşanılan değişiklikler, 28 Şubat 1997 yılında Milli Güvenlik Kurulu toplantısında hazırlanan, 18 madde ile gerçekleştirilmiş olan ve Post-Modern bir darbe olarak adlandırılan 28 Şubat'ın gelişimi, 28 Şubat sonrasında Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programındaki değişiklikler, incelenmiş ve değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Sosyal Bilgiler dersi 1968 yılı itibari ile Türkiye'deki öğretim programlarına girmiş ve uzun süre okutulmaya devam etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nde gerçekleşmiş olan 1980 Darbesi sonrasında ise 1985 tarihinde yapılan düzenleme ile Sosyal Bilgiler dersi 6 ve 7. sınıflarda kaldırılmış ve yerine Milli Tarih, Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi dersleri müfredata eklenmiştir. Yapılan uygulama, ülke içerisinde Sosyal Bilgiler dersinin gelişimini durdurmuştur. 1997-1998 eğitim öğretim yılına kadar devam eden bu durumun ardından, 28 Şubat 1997 yılında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, 8 yıllık kesintisiz ve zorunlu eğitim kararı ile Milli Tarih Milli Coğrafya dersleri 6 ve 7. sınıf müfredatından kaldırılmıştır. Kaldırılan bu derslerin yerine 6 ve 7. sınıflarda, haftada 3'er saat olacak şekilde tekrardan Sosyal Bilgiler dersi okutulmaya başlanmıştır. Sosyal Bilgiler dersinin ülke içerisinde yaşadığı serüvene bakıldığında, gerçekleşen siyasi durumların, uygulanan eğitim sistemleri üzerindeki etkisini görmemek mümkün değildir. Mevcut çalışma ile eğitim ve siyasetin ilişkisi, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde gerçekleşmiş olan darbeler sonucunda, geçirdiği değişimler üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır.
By this study, it is aimed to reveal how the turning point of 28th February in history of Turkish Republic has affected the education and what happened to social studies curriculum before and after the process of 28th February. Academic works such as thesis, essays, conference proceedings, parliament reports about the topic and the documents, curriculum of Ministry of Education were analysed. As a result of the analysis, you will not be able to The history of coups of the Republic of Turkey, the historical development of the Social Studies course in the world and in Turkey, the changes in the Social Studies Program of the 1985-1986 academic year, the development of February 28, which was prepared at the National Security Council meeting on February 28, 1997, and called a Post-Modern coup, were examined and evaluated after February 28. Associated with the year 1968 curriculum of social studies lesson, social studies lessons were taught as 'Social Studies' in Turkey. After the strike of 1980 in Republic of Turkey, the curriculum of social studies was reorganized in 1985 and National History, National Geography, Citizenship lessons were scheduled in 6th, 7th grade instead of social studies lesson. Therefore, this implementation ceased the development of social studies lesson. Subsequent to the Education Year of 1997-1998s, lessons (such as National History, National Geography and Citizenship) were removed in National Security Council Meeting on 28th February 1997 with the decision of 8 years compulsory education. Social studies lesson was begun to teach for 3 hours in a week in 6th, 7th grade again. Considering the process of social studies curriculum in Turkey, it is inevitable to be aware of effects of political landscape in education. In terms of relationship between politics and education and the changes of social studies curriculum on account of strikes in the history of Turkish Republic have been evaluated with this study.

Eğitim, Öğretim programı, Milli tarih, Milli coğrafya, Sosyal bilgiler, Social studies, National history, February 28, Education, National geography

Topal, N. (2020). 28 Şubat süreci öncesi ve sonrası sosyal bilgiler programında yaşanılan değişimlerin eğitim ve siyaset ilişkisi bağlamında incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.