1999

Bu çalışmada, düşük karbonlu saçlara değişik şartlarda 600°C da 30 dakika, 1 ve 2 saat ayrıca 550°C, 600°C ve 650°C da 1 saat) tavlama işlemi uygulanmıştır. Yukarıda belirtilen şartlarda tavlanan deney numunelerine 10 mm/dak., 50 mm/dak. ve 250 mm/dak.'lık çene hızlarında çekme testleri uygulanmıştır. Seçilen ısıl işlem şartlarına ve deformasyon hızlarına bağlı olarak saç malzemelerin mekanik özelliklerindeki değişim incelenmiştir.
In this work, low carbon steels have been annealed different conditions (30 minutes, 1 hour and 2 hours at 600°C; 1 hour at 550°C, 600°C and 650°C). Following this, heat treated specimens have been subjected to tensile tests at 10 mm/min, 50 mm/min and 250 mm/min cross-head speeds. The change in mechanical properties of plate materials according to selected heat treatment conditions and deformation rates have been investigated.

Düşük karbon çelik saçlar, Deformasyon, Tavlamanın mekanik özellikler, Low carbon steel sheets, Deformation, Mechanical properties of annealing

Bayram, A. ve Uğuz A. (1999). ''Düşük karbonlu çelik saçlara deformasyon öncesi uygulanan tavlamanın mekanik özelliklere etkisi''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 5(1), 1-8.