1987

lt has been observed that sternomandibular and omohyoid muscles were not developed on the right ventrolateral side of the neck of a Turkish nalive goal used as cadaver. On the same side of the neck; in place of these muscles a different muscle, originating from sternum and inserting on basihyoid eum, has been observed. The above mentioned muscle has been found being stronger than sternohyoid nıuscle and lying on the dorsolateral surface of the trachea alongside the sternohyoid muscle.
Kadavra olarak kullanılan bir kıl keçisinin boyun bölgesinin diseksiyonu sırasında, sağ tarafta M. sternomandibularis ve M. omohyoideus un bulunmadığı tespit edilmiştir. Aynı tarafta bu kaslar yerine sternum 'dan çıkıp basihyoideum 'a yapışan extra bir kasın bulunduğu gözlenmiştir. Bahsedilen kasın M. sternohyoideus tan daha güçlü olduğu ve ona paralel olarak trachea'nın dorsolaleralinde uzandığı görülmüştür.

Hair goat, Sub-neck muscles, Diseksiyon kadavrası, Dissecting cadaver, Kıl keçisi, Boyun altı kasları

Bahadır, A. (1987). ''Diseksiyon kadavrası olarak kullanılan bir kıl keçisinin boyun altı kaslarının bir kısmında gözlenen asimetrik gelişmeler''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5-6(1-2-3), 91-95.