GEAB ilkokullarındaki çocuklarda boğaz florasında beta hemolitik streptokok insidansı ve akut romatizmal ateş

1987

6-13 yaş grubunda 2 050 ilkokul öğrencisinde bir öğretim yılı boyunca sürdürülen taramada, boğaz kültürlerinde yüzde 46 oranında beta hemolitik streptokok (BHS) varlığına rastlanmıştır. En çok Şubat-Nisan aylarında üreme görülmüş olup, kız ve erkek öğrencilerde ve yaş grupları arasında herhangi bir farklılık saptanmamıştır. Akut romatizmal ateş (ARA) ve kronik romatizmal kardiopati (KRK) olgusuna rastlanmamıştır.
A beta hemolytic streptococcus screening programme is applied on 2050 primary school students 6-13 years age groups. As a testing procedure the throat swab method is applied and 46 percent positive results are found. The growth of beta hemolytic streptococcus luís has been seen mostly in February-April months. W e did not find any difference between sex and age groups. We did not find acute rheumatic fever and chronic rheumatic cardiomyopathy cases either.

GEAB, Beta hemolitik streptokok insidans, Acute rheumatic fever, Akut romatizmal ateş, Beta hemolitic streptococci

Bilgel, N. vd. (1987). ''GEAB İlkokullarındaki çocuklarda boğaz florasında beta hemolitik streptokok insidansı ve akut romatizmal ateş''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(3), 247-254.