1988

Suptemporal kraniektomi yapılarak orta serebral arter oklüzyonu meydana getirilen sıçanlarda infark sahası 2, 3, 5, Triphenyl Tetrazoliumchloride (TTC) ile boyanarak incelendi. Fokal serebral iskemi modelinin kolay temin edilebilen ucuz küçük laboratuvar hayvanlarında oluşturulmasının yararları ayrıca TTC ile boyanılarak infarkt alanının kolaylıkla gösterilebilmesinin faydaları literatürle karşılaştırılarak tartışıldı.
In the present study the infarct area which was produced in the rat by occluding the middle cerebral artery through a small subtemporal craniectomy was evaluated with 2, 3, 5 Triphenyl trazolium chloride (TTC) as an histopathological staining for ideııtification of infarcted tissue. The advantage of occluding middle cerebral artery in small cheap reproducible experimental animals and the effectiverıess and accuracy of staining with TTC for the detection of infarction in cerebral tissue were discussed with review of literature.

Orta serebral arter (OSA), Oklüzyon, Fokal serebral iskemi, Teknik ve nöropatolojik inceleme, Middle cerebral artery (OSA), Focal cerebral ischemia, Technical and neuropathological examination, Occlusion

Aksoy, K. vd. (1988). ''Orta serebral arter (OSA) oklüzyonu sonrasi fokal serebral iskemi. Teknik ve nöropatolojik inceleme''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(1), 127-134.