Hadiste ihtisar ve muhtasar rivayetten kaynaklanan problemler

Güvenilir kabul edilen hadis kitaplarında bile karşılaşılabilen bazı rivayet problemleri vardır. Bunlardan birisi de hadislerin ihtisar edilerek nakledilmesinden kaynaklanmaktadır. Hadislerin olduğu gibi nakledilmesi konusunda titiz davranan bazı âlimler, mânâ ile rivayetini caiz görmedikleri gibi, muhtasar rivayete de onay vermemişlerdir. Bu görüşü savunanları haklı çıkaracak bazı hataların yapıldığına, en sahih kaynaklarda bile rastlanabilmektedir. Fakat hadis âlimlerinin büyük çoğunluğu, hadislerin yanlış anlaşılmasına yol açmayacak bazı şartlara dikkat etmek kaydıyla, muhtasar rivayete cevaz vermişlerdir. Bu makalede, kaynaklarda yer alan hadisleri bu durumu da dikkate alarak değerlendirmenin, sünneti anlamada ve sıhhatini belirlemede karşılaşılabilecek bazı problemlerin çözümüne katkı sağlayabileceğine işaret edilmeye çalışılmaktadır.
There are some narration problems even in the reliable hadith books. One of them is caused because of the abbreative narration. Some hadith scholars who take care of literal narration, give permission neither to meaning narration nor to abbreative. But many hadith scholars give permission to it.

Hadis, İhtisar, Yorumlama, Hadith

Karacabey, S. (2002). "Hadiste ihtisar ve muhtasar rivayetten kaynaklanan problemler". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 11(1), 53-70.