Racine tiyatrosunda bakışın şiiri

1988

Starobinski, Jean

Corineille'de kahramanın tanığı evrendir. Kendini tüm yüzyıllara ve tüm halk­Iara sergilemek ister, sergilendiğinide bilir. Dünyanın bakışlarını üstüne çeker, kendini ışık kaynağı, hayran olunacak örnek olarak sunar. Corneille kahramanı, hareketlerinden her birinde, kendisinin nasıl olduğunun gösterilmesini arzular: kararı, iç çabası hemen sergilenir. Kendini feda etse sevdiği varlıktan yoksun olsa ya da ya­şamını feda etse- canını verme eyleminde bile kendini göstermekten asla vazgeç­mez ve böylece evrenin şaşkın bakışı altında ün oluvermiş bir varlığı elde eder. Bu bakış içinden ona her şey yüz katılır geri verilir.

Corineille kahramanı, Bakış, Fransız Klasik Tiyatrosu

Starobinski, J. (1988). "Racine tiyatrosunda bakışın şiiri". çev. Mustafa Durak. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 103-111.