Teke spermasının saklanması ve suni tohumlama

2009-09-25

Suni Tohumlama (ST), doğal aşımın aksine erkek bireyden alınan spermanın mekanik yolla dişi genital kanala verilmesidir. ST keçi yetiştiricilerine genetik olarak üstün özellikteki erkek bireylerin kullanımı imkanı verir. Birbirinden kilometrelerce uzaklıkta bulunan üstün özellikteki erkek ve dişi keçinin çiftleşmesi, donmuş sperma kullanarak gerçekleştirilen ST ile yapılmaktadır. Yapılan ST ile istenilen özellikte yeni sürüler oluşturmak, akrabalı yetiştirmeyi azaltmak, çiftleşme ile bulaşan hastalıkların kontrolü, üstün özellikteki bir tekeden maksimum oranda faydalanmak ve sürüde teke eliminasyonu ile işletmeye getireceği masrafı azaltmak mümkün olmaktadır. 5o C’de kısa süreli saklanan ve -196o C’de uzun süreli saklanan spermalar ST’da kullanılmaktadır. Bu derlemede, teke spermasının saklanması ve saklanan spermalarla yapılan suni tohumlamalardan elde edilen gebelik oranları üzerine değinilmiştir.
Artificial insemination (AI) involves placement of semen from a male in to the reproductive tract of a female by mechanical means rather than by natural mating. AI offers goat breeders the potential for use of genetically superior sires. The mating of outstanding sires and dams, even kilometers apart, may be effectively perormed by AI using frozen semen. AI have the potential to create desirable new lines, reduce inbreeding, control of venerally transmitted diseases, maximal use of outstanding sires, elimination of bucks on the farm and decresad expenses about buck. Sperm stored short term at 5o C and long term at -196o C are used for AI. In this review, storage of buck semen and pregnancy rates obtained artificial insemination with stored semen have been mentioned

Teke sperması, Buck semen, Spermanın saklanması, Suni tohumlama, Storage of semen, Artificial insemination

Üstüner, B. ve Günay, Ü. (2009). "Teke spermasının saklanması ve suni tohumlama ". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(1), 53-58.