Neo-Sufizm eleştirisi

Radtke, Bernd

İslam dünyasından ve batıdan gelen dinleyicilerin oluşturduğu geniş bir topluluğun karşısında tasavvuf üzerine bir konuşma ve ardından bir münazara yapılınca neredeyse klişeleşmiş bir yargıyla sürekli karşılaşılır: Sufiler şeriatın hüküm ve emirlerine riayet etmeyerek, kendilerini resmi ‘ortodoks’ İslam’ın karşısında görürler ya da buna muhalif dururlar. Bu yargının doğruluğunu sorgulayınca, ekseriyetle inanılmaz bir şaşkınlıkla, hatta adeta bir hoşnutsuzlukla karşılaşılır. Bu şekilde değinilen girift sorunun üzerinde daha fazla durmayacağız. Ancak bu alandaki polemiklerin, sadece bir ‘tali savaş meydanı’ hükmünde olduğunu iddia etmekle çok da yanılmadığımızı düşünüyoruz yani çok daha anlamlı ve esaslı olana dikkat etmeye ve bunun üzerinde düşünmeye adeta mani olan çarpışmalar vuku bulmaktadır.

İslam, Ortodoks, Sufiler, Neo-Sufizm

Radtke, B. (2009). "Neo-Sufizm eleştirisi". çev. Yusuf Öztel. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 361-371.